Reševanje križank

Nazaj

IMG_7033.JPG

Zelo pomembno je, da svoje možgane krepimo in tako ohranjamo vitalnost skozi vse faze življenja. Mark Tulij Cicero je že 106-43 pred našim štetjem zapisal: »Spomin peša, če ga ne urimo.«

V Domu imamo kar nekaj stanovalcev, ki zelo radi rešujejo križanke in so pri tem zelo dobri. Zato ni naključje, da smo organizirali tekmovanje v reševanju križank. 
Ravno prav težka križanka nas je zaposlila za dobre pol ure. Potrebna je bila velika mera zbranosti in kar nekaj predhodnega znanja. Malo je  bilo tudi prišepetavanja, ki je pripomoglo, da smo venderle našli tiste prave besede.
Prva, ki je križanko rešila, je bila gospa Antonija. Zaupala nam je, da so križanke del njejega življenja in da ne mine dan, da ne bi kakšne rešila. Gospa se ni izkazala le pri tej aktivnosti ampak je tudi pokazala kolikšno mero dobrosrčnosti premore. Svojo nagrado je razdelila med druge tekmovalke. 
 
Kot zanimivost naj dodamo še, da je davnega leta 1980 Italijan Giuseppe Airoldi v časopisu objavil prvo preprosto križanko s štirimi horizontalnimi in štirimi vertikalnimi vrsticami. V Sloveniji pa je pionir enigmatike Peter Butkovič Domen.
Leta 1937 je izšel prvi samostojni ugankarski list, Križ Kraž. Po drugi svetovni vojni pa se je ugankarstvo pri nas še bolj razširilo in dobili smo več revij za nadobudne reševalce: Kajfež, KIH, PIP, VEŠ, Ugankar, Križemkražem. Le kdo se jih ne spomni?
 
Zbranost pri reševanju in veselje ob zmagi boste lahko opazili na slikah, ki smo jih objavili v spodnji galeriji.
 
 
IMG_7033.JPG
IMG_7035.JPG
IMG_7043.JPG
IMG_7032.JPG
IMG_7038.JPG

Uradni podatki