Prve priprave na Veliko noč

Nazaj

Mi smo že zavihali rokave. Vesela družba pridno ustvarja. Ob tem ne manjka zanimivih pogovorov, dobre volje in smeha...

Tradicija velikonočnih butar sega v 9. stoletje, butarice pa se po slovenskih pokrajinah zelo razlikujejo med seboj, tako po obliki in izgledu kot po imenu. Narejene so iz zimzelenega rastlinja ali iz obarvanih oblancev.

Pot, postlana z oljčnimi in palmovimi vejami ter cvetjem (ki jih danes nadomeščajo butarice), je bila dobrodošlica Jezusu, ko je (po obuditvi Lazarja) veličastno prispel v Jeruzalem. Obredi cvetne nedelje (torej zadnje nedelje pred veliko nočjo) nas spominjajo na to veselo dogajanje ter hkrati pripravljajo na dogodke velikega tedna. Izdelovanje butar je od kraja do kraja različno, kot so različni tudi pomeni posameznih rastlin v butari. Sprehod v gozd in izdelava butare nas lahko spodbudita, da bo doživetje cvetne nedelje še globlje. Ni tako zelo bistveno, kaj v butarico vpletemo; pomembneje je, o čem pri izdelavi butarice in nato pri blagoslovu razmišljamo, ter da nas izdelava poveže kot družino.

Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce. Najprej se posvetimo jajcu, iz katerega nastane velikonočni pirh. Jajce je prastar simbol, ki se je pojavljal v skoraj vseh preprostih in razvitih svetovnih religijah. Tako kot Kitajci, so tudi Tibetanci, Indijci, Inki, Egipčani, Grki in mnogi drugi vsak na svoj način govorili o kozmičnem jajcu. Kitajci so bili prepričani, da je jajce s svojo notranjostjo predstavljalo kaos, znotraj katerega se je z rojstvom mitološkega bitja Panguja začel razvijati kozmos.

Skozi izdelavo butaric in pirhov, ki so letos "obarvani" na poseben način, smo skupaj obujali spomine na čas, ko so naši stanovalci tekali naokoli kot kratkohlačniki. Vedno znova dokazujemo, kako preprosto si tradicija in pridih sedanjosti lahko podata roke. Hvala Andreji Benko za pomoč pri izdelavi pirhov. Na lovorikah opravljenega dela vsekakor ne bomo počivali. Naj namignemo le, da bo že jutri po domu zadišalo po prav posebni dobroti, kraljici slovenskih jedi...

Uradni podatki