Odprtje fotografske razstave

Nazaj

DSCN3368.JPG

Fotografsko razstavo »Skozi objektiv preteklosti« smo odprli z Ježkovo pesmijo Za dva groša fantazije:

»Za dva groša fantazije

v žepu moraš le imet,

pa že delaš coprnije,

da vse lepši je ta svet.

Še v dežju ti sonce sije,

zvezde klatiš dol z neba.

Za dva groša fantazije

tukaj sreča je doma.«

Ježkova pesem pravi, da lahko delaš coprnije, če imaš le malo domišljije. Prav tako je potrebno za dobro fotografijo imeti malo fantazije in zgodbo kateri slediš.

Zagotovo sta dobro zgodbo napisala fotografa Aleš Košir in Borut Žigon. Različni predmeti, s katerimi so stanovalci pozirali, so povezali poklice, ki so jih opravljali, s sedanjo podobo. Rdeča nit vseh fotografij je bila »zreti v preteklost«.

Na odprtje razstave je prišlo tudi veliko svojcev. Z zvoki citer nas je ves čas spremljala gospa Jerca Kramar. Stanovalci so se počutili zelo pomembne, saj so bili ravno oni s svojimi zgodbami v središču pozornosti. Gospod Zdravko, nekoč aktiven golfist, si je močno želel fotografijo, na kateri je zopet držal golf palico. Povedal je, da ga je bilo sprva strah. Ni vedel, ali bo zmogel še enkrat narediti obrat in zamah, ne da bi izgubil ravnotežje. Strah je bil odveč, saj se je gospod Zdravko brez težav povzpel na golf igrišče in naredil nekaj popolnih zasukov in zamahov. Fotografija pa je popolna. Prepričani smo, da bo odslej krasila steno njegove sobe.

Fotografije niso le obrazi, ki so na njih. So veliko več. Vsaka gubica na obrazu in iskrica v očeh nosi svoje sporočilo. Vsi obiskovalci so bili istega mnenja. Fotografije so zelo lepe, naši stanovalci izjemni s svojim dostojanstvom. S fotografsko razstavo smo želeli razbiti negativne stereotipe o starostnikih. Mediji ves čas poudarjajo lepoto in mladost, starost pa odrivajo na področje zasebnosti. Dokazali smo, da smo z izpostavitvijo starostnika dobili nekaj zelo lepega.

Misel na staranje in starost ljudje odrivajo kot nekaj neprijetnega, nekoristnega in nezaželenega. Mi smo želeli dokazati, da starost prinese veliko lepega in pozitivnega. Zgodovina priča, da so bili najstarejši pogosto najmočnejši in tudi najbolj spoštovani v okolju, kjer so živeli. Bili so modreci, z veliko znanja in preudarnosti.

Našim stanovalcem želimo ponuditi uspešno staranje. To ne pomeni, da morajo ravnati in delovati tako, kot mladi, ampak da jim v našem Domu uspeva ohranjati zadovoljno in polno življenje. V Viharniku se držimo dveh rekov :«starost je modrost« in »starost je krona življenja.«

Dogodek je posnela tudi lokalna televizija ATM, več o tem tukaj.

DSCN3368.JPG

Uradni podatki