Zaključek festivala za tretje življenjsko obdobje

Nazaj

V četrtek, 3. oktobra, se je končal 13. Festival za tretje življenjsko obdobje. V treh dneh so organizatorji našteli več kot 15.000 obiskovalcev, ki jih je pričakal bogat in vsebinsko pester strokovni, izobraževalni in kulturni program. Na snidenje prihodnje leto pa je zaklical igralec Janez Hočevar Rifle, ki je z odlomki iz predstave Star fotr uradno zaključil tridnevni dogodek. 

Na zaključni slovesnosti v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma sta zbrane nagovorila državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in podpredsednik programskega sveta festivala Marjan Šiftar. Vonta je izpostavila pomembno sporočilo festivala, to je, da družbo soustvarjajo vse generacije.
Šiftar je opozoril na mednarodno odmevnost festivala, ki se iz leta v leto še povečuje. Tudi letošnji festival, že 13. po vrsti, je ocenil za uspešnega, kar po njegovih besedah potrjuje tudi število obiskovalcev. Samo v strokovnem programu se je zvrstilo devet okroglih miz z več kot 60 uglednimi gosti. Predstavilo se je tudi 180 razstavljavcev in več kot 1.000 nastopajočih na Odprtem odru.

Letošnji festival, ki je potekal pod geslom Vsi smo ena generacija!, je sovpadel z evropskim letom državljanov. Festival se je še posebej v zadnjih letih uveljavil kot tradicionalna, mednarodno odmevna prireditev, ki starejše povezuje z drugimi generacijami in s tem krepi zavedanje o pomenu medgeneracijske solidarnosti.

Za Dom Viharnik je bila to prva udeležba na takem festivalu. Na stojnici smo imeli razstavljene izdelke, ki so jih tekom leta pridno izdelovali naši stanovalci. Slike, pletenine, nakit – prav vse je poželo ogromno navdušenja in pohval. Da smo nov dom, je vedela večina obiskovalcev. Bolj kot to pa nas je presenetilo dejstvo, da nas v pozitivnem smislu poznajo iz različnih medijev in da je slika, ki jo imajo o nas, slika uspešnega, drugačnega in starostnikom prijaznega doma. Veseli smo bili vsake povratne informacije, vseh novih poznanstev in stikov, ki smo jih spletli v teh treh pisanih dneh. Nepričakovan obisk naše stojnice s strani predsednika Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, gospoda Koprivnikarja, je zgolj potrdil prizadevanja vseh zaposlenih družbe Comett domovi: da smo na pravi poti in da se z delom, vnemo in dobro voljo daleč pride je dejstvo, h kateremu je pripomogel sleherni posameznik. Z željo, da duh festivala občutite tudi vi, prilagamo nekaj utrinkov. Mi, Viharnice in Viharniki pa, bogatejši za novo izkušnjo, na ponedeljkovo jutro hitimo novim delovnim zmagam naproti…

Uradni podatki