Vaje za krepitev spomina

Nazaj

vajezaspomin
"Spomini so kot iskre,
ki pod pepelom tlijo,
a ko jih razgrneš,
vedno znova zaživijo." (Goethe)
 
Naše vsakdanje življenje zahteva, da si zapomnimo celo vrsto drobnih a pomembnih stvari kot na primer kdaj imamo kakšno aktivnost, kam smo odložili ključe, kaj moramo kupiti, kako si zapomniti imena ljudi, ki smo jih ravno spoznali ... Pri vseh naših miselnih dejavnostih nam je v oporo spomin, saj nam pomaga, da opravimo delo in še izboljšamo svojo učinkovitost.
S staranjem nam počasi pešajo organi, življenjske funkcije se upočasnjujejo, tudi spomin, ki pa je ključni del našega življenja. Če bi ga izgubili, bi se morali vsako stvar učiti znova, od začetka. Da pa bo dolgo ostal učinkovit, moramo zanj skrbeti in ga varovati. Z možgani je namreč podobno kot z mišicami, ki ob redni uporabi ohranjajo moč in okretnost, ob neaktivnosti pa izgubljajo v življenju že pridobljene sposobnosti. 
Ker se vsi zaposleni v Domu zavedamo pomembnosti kognitivnih sposobnosti, naše stanovalce vsakodnevno spodbujamo k miselni aktivnosti.
Enkrat tedensko pa se dobimo v prostoru delovne terapije, kjer si z vajami za krepitev spomina popestrimo vsakdan in krepimo um. Z dihalnimi vajami se sprostimo in ob koncu druženja dodobra nasmejimo. 
 
vajezaspomin

Uradni podatki