Tretji Sejem treh dežel

Nazaj

td2

Družili smo se ob glasbi in kulinaričnih dobrotah. Sejem treh dežel smo zaradi muhastega vremena priredili kar v avli doma a zato ni bilo nič manj pestro.

Ob pisani druščini, ki smo jo gostili, je kar težko dogajanje strniti v nekaj vrstic.

Najprej je naokoli prikolovratila Mina, vaška opravljivka. Jasno, na vasi ji je bilo dolgčas, pa še soseda Franca ji je popihala na morje, zato ji ni preostalo drugega, kot da pofirbca, kaj se dogaja v Viharniku. Za vodstvo doma je celo prinesla zeliščni čaj. Zeli, skrbno spravljene v mešanici, naj bi blagodejno in pomirjujoče vplivale na razpoloženje ter tako pomagale pri strateških odločitvah oseb, odgovornim za "krmarjenje" Viharnika. In tako hitro kot je Mina prišla, jo je še hitreje ucvrla nazaj na vas - seveda klepetat o tem, da je v domu vse na nogah!

Tik ob vhodu so svoj prostor zasedla dekleta Društva Gaja iz Rogaške Slatine. Društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev je nastalo na pobudo skupine gospodinj, ki ohranjajo pripravo jedi in peciva po starih receptih, kakor so jih pripravljale njihove babice ob raznih opravilih in praznikih. Poleg tega članice tudi šivajo prtičke, kvačkajo, pletejo nogavice, izdelujejo rožice iz krep papirja, pletejo košarice iz testa, predmete iz ličja…. Namen društva GAJA je prenašati vso to znanje iz roda v rod, predvsem na mlade. Z velikim veseljem pokažejo vsem s čim so se ukvarjali predniki. Ob vseh dobrotah, ki so jih spekle posebej za naš sejem in jih prinesle seboj, so se nam pošteno cedile sline. Pokušanju ni bilo ne konca ne kraja, več kot očitno so se dobro pripravile na lačne gorenjske želodčke.

Niso pa dekleta prišla sama. Spremljali so jih člani folklorne skupine Minerali, ravno tako iz Rogaške Slatine. Člani društva so amaterji, ki jih kljub različni starosti vežejo dobra volja in ljubezen do ljudskega plesa. Plešejo plese iz različnih slovenskih pokrajin. Upajo, da bodo z ohranjanjem starih plesov in običajev ohranili delček iz življenja naših dedov in jih prenesli tudi našim otrokom. Kljub prostorski stiski, saj nas je bilo ogromno, pa so v avli doma pripravili cel žur. Uradnemu nastopu so dali piko na i tudi po zaključku, saj so skupaj z vsemi nami ostali še kar lep čas, plesali in prepevali ter se družili s stanovalci.

Tudi letos smo imeli goste iz zamejstva. Z nami je bil ponovno gospod Sandro iz Rozajanskega duma iz Rezije. Tokrat je imel s seboj tudi prijateljico, gospo Josephine. Gospa goji zelišča in iz njih izdeluje čaje, namaze, s seboj je imela tudi nekaj ročnih del. Ponovno smo se tako prepustili narečju iz Rezije in bilo je zabavno!

Iz Kanalske doline pa se nam je pridružil gospod Rudi iz Kulturnega središča Planika. Središče se osredotoča predvsem na mlade ter jih na najrazličnejše načine seznanja z življenjem širše slovenske skupnosti, jih glede na njihovo zainteresiranost vključuje v svojo pedagoško, raziskovalno in kulturno dejavnost ter jih spodbuja k aktivnemu delovanju v več jezikovni in večkulturni stvarnosti Kanalske doline. Gospod Rudi se je tako predstavil s številnimi publikacijami, nekaj teh pa je z veseljem podaril tudi Viharniku oziroma stanovalcem doma.

Povezali smo se tudi lokalno. Iz Turističnega društva Rateče Planica sta dobre volje ponovno prišli gospa Tina in gospa Tončka. Zavihali sta rokave ter pripravili slastne rateške krape. Za čisto vsakega izmed nas po enega!

Z nami pa sta bila zdaj že stara znanca, predstavnika znamke Moje naravno iz doline, gospa Cirila iz Rokodelnice Mojstrana in gospod Almir z znamko Gaal Int. Z izdelki domače obrti so stanovalci lahko potešili potrebo po nakupu dišečih mil in krem ali pa se posladkali z domačimi marmeladami gospe Cirile.

Dan je bil popoln zato vsem in vsakemu posebej še enkrat hvala! Zaključimo pa naj z željo preteklega leta - da se ob letu osorej ponovno snidemo!

Dogodek je zabeležila tudi lokalna ATM televizija, prispevek si ogledate od 15:54 minute dalje tule.

td2
td1
td4
td6

Uradni podatki