Toscana

Nazaj

Toscana

V sliki in besedi smo se podali v deželo, kjer kraljujejo kamnite posesti obdane z vinogradi in do koder vodijo drevoredi  cipres. Ta pokrajina nas očara in popelje v pravljično deželo dobre hrane in vina – v Toscano.

Pobližje smo si ogledali  šest krajev, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino.  Mesto Lucca nas je očaralo z ozkimi ulicami, s trgi, palačami in obzidjem, ki so ga zgradili še Etruščani.

Velik izziv gradbenikom je v 12. st predstavljal poševni stolp v Pisi, ki danes predstavlja nenavadno atrakcijo turistom.

Doživeli smo tudi zibelko renesanse,  ki  leži ob reki Arno. Firenze so bile srednjeveški center evropske trgovine in veljajo za mesto italijanske renesanse, Michelangelovega Davida in Da Vincijevih mojstrovin. Od tisoč najpomembnejših evropskih umetnikov drugega tisočletja , jih je prav tristo petdeset živelo in delovalo v Firencah.

Ustavili smo se tudi v Sienni, ki spada med najlepša srednjeveška mesta v Evropi. Že od daleč je opaziti visok stolp, ki se bohoti ob trgu Piazza del Compo. Na trgu prirejajo najznamenitejšo in najbolj obiskano prireditev v Italiji – tradicionalno konjsko dirko.

Ogledali smo si tudi slike enega od najlepše ohranjenih in najbolj izrazitih srednjeveških mest – San Gemignano. V dvanajstem stoletju so potekali boji med družinami, ki so tekmovali v zidanju stolpov. Bogatejša, ko je bila družina, višji stolp je imela. Rezultat tega dokazovanja je bilo 72 več kot 70 metrov visokih stolpov. Danes jih je ohranjenih le še štirinajst.

Poleg bogate arhitekture, je potrebno v Toscani doživeti še pokrajino. Prav  pokrajina Chianti, katera je znana po svetovno znanem vinu, nam je ponudila to možnost.

Pravijo, da kdo gre enkrat v Toscano, ne gre zadnjič.

Toscana
Toscana
Toscana
Toscana
Toscana

Uradni podatki