Srečanje Most besed

Nazaj

Tokratno marčevsko srečanje, ki povezuje starejšo in mlajšo generacijo preko izmenjave besed, smo posvetili ČUTILOM.

Ker vemo, da zaznavanje s čutili, z leti slabi, smo se razdelili v pare – vsaka gospa je bila v paru z učencem, da sta lahko v medsebojnem pogovoru izmenjavala izkustvo ob zaznavanju z različnimi čutili.

Po uvodni indijski zgodbi o čutilu tipa, sem povprašala zbrane o njihovem ljubem vonju. Gospe Ivi je všeč vonj po pečenki, gospe Mariji vonj po smrekah, gospa Štefka rada vonja rože, omenile so tudi vonj po vaniliji, učenci so rekli, da jim je všeč vonj po žaganju, zanimivo – tudi po bencinu …

Nato smo se lotili »raziskovanja« vonja. Z zaprtimi očmi so pari vonjali zaseko, janež, peteršilj in brinovec. Najtrši oreh je bil vonj janeža, vsi pari pa so pravilno uganili vonj zaseke.

Nato smo raziskovali tip. S tipom so morali pari ugotoviti, da je v njihovih rokah korenje, les, frnikola. Ob tem početju so se vsi zelo dobro odrezali, nasmejali smo se ob tem, ko so nekateri otip korenja zamenjali s klobaso.

Zadnja preizkušnja je bila povezana s čutilom za okus. Za okušanje sem za pare pripravila lešnikovo olje, olje grozdnih pečk in marcipan. Okus slednjega so uganili vsi, prva dva okusa pa sta bila zelo težka, kljub temu sta Jan in gospa Marija pravilno ugotovila, da sta okušala lešnikovo olje.

Po zabavni urici smo razglasili najuspešnejši par. Zmagovalna sta bila dva para, ki sta bila v preizkušanju čutil enakovredna, in sicer Lara B. Demšar in gospa Štefka, ter Maša Gasar in gospa Iva. Nagradili smo jih z drobno pozornostjo in se z načrtom za zadnji dve srečanji poslovili v prijetnem sladkanju s piškoti in malinovcem, ki ga vedno pripravi prijazno osebje doma.

Katarina Kejžar

Uradni podatki