Sejem treh dežel

Nazaj

Po uspešno izpeljanem dogodku smo svoje misli in čustva strnili v članku, ki ga prebirate...

Ena od številnih prireditev v Zgornjesavski dolini, posvečenih lokalni etnološki dediščini, je Vaški dan v Ratečah. Ta dan se domačini predstavijo z zgornjesavskimi običaji, narodnimi nošami in domačo obrtjo. Prireditev organizira Turistično društvo Rateče. Vsako leto se odvija 15. avgusta na vaškem trgu (na Gorici). Domačinke in domačini oblečejo narodne noše, ki jih z veseljem pokažejo turistom in obiskovalcem.

Pod vtisom tega dogodka smo v Viharniku organizirali »Sejem treh dežel«. Poleg lokalnih turističnih društev pa smo k sodelovanju povabili tudi predstavnike iz Avstrije in Italije. Stanovalcem smo tako življenje vaških jeder nekoč ponovno približali in jim obudili spomine na njihovo mladost. V okviru sejma smo postavili stojnice z izdelki domače obrti, poskrbeli pa smo tudi za pester spremljevalni program: nastopili so otroci iz Vrtca Kranjska Gora, mešani pevski zbor Odmev iz Kranjske Gore, folklorna skupina Julijana z Jesenic in Vaški opravljivki. V živo je potekala predstavitev vaških običajev in rokodelskih spretnosti in sicer vezenje prtov, izdelava žokov (tradicionalna rateška obuvala), kuhanje krapov (domača specialiteta). Stanovalci Viharnika so na ogled postavili umetnije, ki so nastajale pod njihovimi spretnimi prsti tekom celega leta. Na stojnicah so se poleg domače obrti predstavili tudi družina Mikl iz avstrijskega Podkloštra, ki prideluje olja in likerje, italijansko stojnico pa je predstavnica občine Trbiž dodobra založila z domačim pecivom in slaščicami.

Dežju navkljub je bilo dogajanje pestro. Sicer smo bili prireditev primorani preseliti  iz čudovitega parka v varno zavetje pod streho Viharnika a zato vrvež ni bil nič manjši. Nastopajoči so od prvega do zadnjega poželi val navdušenja. Po zaključku kulturnega dela pa je radovednost naše stanovalce in obiskovalce gnala od stojnice do stojnice. Avla doma je bila na torkovo dopoldne za nas središče sveta. Pozabili smo na vsakdanje skrbi in tegobe in se prepustili pestremu vzdušju. Duh treh dežel se je povezal v eno, stkal nove vezi, nova prijateljstva in zdaj z gotovostjo lahko rečemo: »Vabljeni na drugi Sejem treh dežel ob letu osorej!«

Uradni podatki