Pripravljali smo bezgov sirup

Nazaj

bezeg1

Bezeg prav gotovo pozna vsak izmed nas. Zeleno drevo z umazano belimi cvetovi, vonj, ki nas vsakič sproti premami in nas za trenutek vrne v preteklost. Spomnimo se dni, ko nam je mama na mizo dala kozarec bezgovega soka, v ustih pa je ostal omamno sladek okus...

Njegove zdravilne cvetove so uporabljali že v antiki. Antični Egipčani so jih uporabljali za beljenje polti in zdravljenje opeklin, antični Rimljani pa so ga celo poimenovali »skrinja z zdravili«.
 
Zaradi številnih zdravilnih učinkov, ki jih ima bezeg, smo se odločili pripraviti pravi bezgov sirup. Še predno smo bezeg očistili, ga je vsak od stanovalcev povonjal. Z zaprtimi očmi je vsak od nas moral ugotoviti kaj drži v rokah. Priznamo, da nam je šlo zelo dobro. 
Nabrani bezeg smo dobro očistili, narezali limone in vse skupaj pomočili v sladkano prekuhano vodo. Le kdo bo čakal naslednjih 24 ur, smo se spraševali?  No, pa nam je uspelo.
S skupnimi močmi smo ga precedili in iz limone iztisnili še zadnje kapljice soka. Predno smo ga prelili v steklenice, ga je vsak od nas še poskusil.
"Mmmmmmm je dober", se je slišalo iz ust stanovalcev. Kako ponosni sta bili gospe Bronka in Irena, ki sta očistili bezeg. Gospod Pavel in gospod Anton sta hitela razlagati, da sta prav onadva pomagala pri prelivanju v steklenice….Tako kot vedno - združili smo moči in zopet nam je uspelo.
 
Nekoč so verjeli, da v bezgu živijo neki dobri duhovi, ki skrbijo za dobro počutje in varnost ljudi. Dokler se ne odločimo, ali bomo verjeli v vraže ali ne, ga bomo veselo pili in užili vse njegove dobre lastnosti.
… Pa na zdravje…
 
bezeg1
bezeg3
bezeg4
bezeg2
bezeg5

Uradni podatki