Pevke iz Trboj

Nazaj

Zagotovo lahko napišemo, da smo bili tokrat priča najbolj čustvenemu nastopu doslej. Obiskale so nas ljudske pevke iz Trboj s harmonikarjem

Trboje so gručasto naselje ob levem bregu Save v občini Šenčur. Nasmejane in energične gospe so s petjem ljudskih pesmi poskrbele, da so se naši stanovalci v mislih vrnili v svojo mladost. Opaziti je bilo solze, ki so tekle po licih nekaterih stanovalcev. Kaj je tisto, kar jih je tako močno presunilo? Odgovori so bili različni a so imeli skupno rdečo nit. » Lepo se je spominjati tistih starih časov«. 

Da je bil večer še bolj čaroben, so poskrbele pevke s prav posebnim govornim vložkom. Med občinstvom je v prvi vrsti sedela naša stanovalka, gospa Manca. Letos je bila počaščena z nazivom Častna občanka občine Šenčur. Gospa Manca ali po domače Kačarjeva mama, prihaja prav iz Trboj. Seveda ni naključje, da so pevke zanjo imele pripravljen govor in darilo.

Pa naj citiramo samo del govora: »... Manca, celo svoje življenje ste skrbeli za druge. Razdajali ste se na vse strani. Bili ste naš navdih in naš vzgled. Razvajali ste nas. V življenju ste spekli več kot dva tisoč tort. Že takrat smo se v Trbojah lahko postavljali, da imamo torte tudi v obliki srčka. Za vse nas ste pripravili pojedine za naše poroke. Ker ste nas tako razvajali, nobena od Trbojk ne zna speči torte. No ja, razen ene, ki je šla po vaših stopinjah…« V zahvalo je gospa Manca dobila čudovito čokoladno torto. Gospa ni mogla skriti navdušenja in solz.

Neka stara ljudska pesem pravi, da ni lepših od Trbojskih fantov. In med našimi stanovalci se je skrival prav tak – glasno je prepeval gospod Žnidar. Prav on je poskrbel, da so ljudske pevke dobile v poklon prelep šopek.

V zadnjem delu programa je harmonikar raztegnil svoj meh. Nas so pa, tako kot po navadi, zasrbele pete.  Da majhne stvari lahko zapolnijo velika srca, je bilo na ta dan več kot očitno…

Uradni podatki