Novo poimenovanje gospodinjskih skupnosti

Nazaj

Vse, kar nas obdaja, nosi svoje ime. Pa naj bo to poimenovanje  predmeta, kraja, mesta, reke ali naše lastno ime. Ker naši stanovalci naš Dom doživljajo kot svoj dom in ker je dom tam, kjer bivaš in se dobro počutiš, smo se odločili za poimenovanje naših sedmih gospodinjskih skupnosti.

Skupaj s stanovalci smo se odločili za imena znanih literarnih del slovenskih pisateljev. Sama odločitev nas niti ni presenetila. Vsako skupino namreč krasi velika knjižna omara. Stanovalci radi berejo in v velikem številu  obiskujejo bralno urico, ki jo imamo enkrat mesečno s knjižničarko.

Pa pojdimo po vrsti. Tavčarjeva povest Cvetje v jeseni in Povest o dobrih ljudeh Miška Kranjca sta nas v trenutku asociirali na naši dve skupini s povečano pozornostjo v pritličju doma. Brez dodatnih pomislekov smo se v en glas strinjali, da obe imeni nosita poseben pomen in poseben pečat.

Nadstropje višje nas je na eni od vitalnih skupin prepričal prvi slovenski roman Deseti brat, ki ga je napisal Josip Jurčič. Po imenu zgodovinskega romana Frana S. Finžgarja Pod svobodnim soncem se je poimenovala sosednja vitalna skupina. Svojo odločitev so obrazložili z dejstvi, da imajo v Domu vsi stanovalci svobodno izbiro o tem kaj bodo jedli, kdaj se bodo zbujali in kaj bodo počeli. Zanimivo, ni kaj! Severni sij je presunljiv svetlobni pojav in ker si vsi želimo veliko svetlobe v naših življenjih, nosi negovalna skupina v prvem nadstropju prav tako ime - Severni sij, ki ga je, mimogrede, napisal  Drago Jančar.

Naš dom stoji v prijetnem alpskem okolju. Naši stanovalci imajo ves čas možnost občudovati lepote našega okoliša. Ko smo stanovalce negovalne skupine drugega nadstropja spraševali po imenovanju njihove skupnosti, so se enoglasno odločili za Tavčarjevo delo. Poznamo še enega velikega pisatelja, ki je idejo za svojo zgodbo dobil od matere, njej pa naj bi jo pripovedoval ded. Se pravi, da je nastala s pomočjo ustnega izročila. Naši vitalni gospodinjski skupnosti v drugem nadstropju sta se namreč poimenovali  po znani knjigi, ki jo je spisal Prežihov Voranc. Ko se povzpnemo v drugo nadstropje, je torej na eni strani skupina Med gorami, na drugi pa ji družbo delajo Samorastniki.

Z željo, da bodo naši stanovalci z imenovanjem skupnosti začutili še večjo pripadnost, predvsem pa toplino in domačnost doma, smo veseljem pomagali pri izboru. Dejstvo je, da življenje piše take in drugačne zgodbe in da se vsak izmed nas najde v kaki izmed njih. Zaposleni smo tu, da našim stanovalcem omogočimo »življenje pod svobodnim soncem«, da njihovo »cvetje v jeseni« čim lepše obarvamo in jim zaželimo, da bi vsak večer lahko uzrli svoj »severni sij«… Ta zgodba je zgodba v nadaljevanjih zato se že intenzivno pripravljamo na nova poglavja… epilog je še daleč zato jo berite skupaj z nami!

Uradni podatki