Naj prostovoljec leta 2014

Nazaj

IMG_4019.JPG

Mladinski svet Slovenije se je v letu 2002 odločil pripraviti projekt nacionalne razsežnosti, predvsem zaradi vse manjše participacije mladih v različnih sferah družbe, nezadostnega ugleda prostovoljskega dela ter splošnega nerazumevanja tovrstnega dela. Tudi v letošnjem letu so organizirali natečaj, s katerim so izbirali najboljše prostovoljce.

Namen izbora ni spodbujanje tekmovalnosti med prostovoljci, temveč da bi pokazali javnosti, da je to delo izjemno raznovrstno, koristno tako za prostovoljce kot družbo in predvsem, da si zasluži ugled in pozornost.

V letu 2008 je častno pokroviteljstvo nad projektom prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, v letu 2013 pa to tradicijo nadaljuje Borut Pahor. Na zaključni prireditvi na Brdu pri Kranju se je na predlog Doma Viharnik prireditve udeležila tudi naša prostovoljka, ga. Darinka Tarman, kjer je prejela priznanje. V prostovoljno delo se je pričela vključevati že na samem začetku odprtja doma v letu 2012. Najprej so bili to skeči, povezovalne funkcije, kasneje pa se je vključevala s predlogi za izboljšave, predvsem na področju prostega časa stanovalcev z zagotavljanjem večje kakovosti njihovega življenja v domu. Ga. Tarman je bila neke vrste mentorica delovnim terapevtkam (na področju prostega časa, organizacije prireditev), kasneje pa je bila njena funkcija dopolnilna oz. nadgrajevalna. Dodala je tisto nekaj več, kar je prinesla iz domačega okolja. Ga. Darinka Tarman s svojo dobrovoljnostjo, energičnostjo in entuziazmom prispeva k večji kvaliteti bivanja stanovalcev v domu starejših. Ima organizacijske sposobnosti, saj zna prosti čas stanovalcev zapolniti z aktivnostmi, ki v največji meri upoštevajo njihovo individualnost. Sodelovala je pri realizaciji projekta Garklc, kjer je skupaj s stanovalci skrbela za rastline ter stanovalce kontinuirano poučevala o namembnosti le teh. Samoiniciativno sodeluje na gospodinjskih skupnostih v Domu, kjer skupaj s stanovalci izvajajo delavnice peke in kuhanja. Poudarek je predvsem na lokalno značilnih jedeh, s katerimi ohranja kulinarično dediščino. Spoznali so pripravo in kuhanje krapov, peko potice itd. Naučila jih je tudi pripravo slanih prest. Veliko humorja in hudomušnosti gospa Darinka Tarman vsako leto vpne v miklavževanje, kjer kulturno dediščino, značilno za Zgornjesavsko dolino, vnese med stanovalce doma. Nepogrešljiva je pri obiskih s strani občin, kjer predstavlja most med starejšimi in lokalno skupnostjo (Društvo invalidov Kranjska Gora, Društvo upokojencev Kranjska Gora). Je izvrstna animatorka. Ima znanja in izkušnje na področju zdravstvene nege, oskrbe, komunikacije in problemskega pristopa, ki si jih je pridobila med zaposlitvijo v Psihiatrični bolnišnici Begunje.

Vse to izvrstno vpenja v vsakdanje delo. Lahko rečemo, da je prostovoljka-animatorka, organizatorka, učiteljica in predvsem pravi prijatelj.

 

Karmen Romih, Polona Moškon, Elvisa Čatak

IMG_4019.JPG
IMG_4021.JPG
IMG_4030.JPG
IMG_4038.JPG

Uradni podatki