Mladi razveseljujemo starejše

Nazaj

DSCN5133.JPG

Ponovno teče medgeneracijsko druženje v sklopu projekta Mladi razveseljujemo starejše. Pod okriljem Razvojne agencije zgornje Gorenjske se bomo udejstvovali zanimivih delavnic in zaključnega izleta.

Cilj projekta je vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje med učenci in starejšimi, vključevanje mladih v družabne aktivnosti v domu starejših občanov, vključevanje starejših v delavnice v osnovnih šolah in omogočiti učencem nastope tudi izven šole.

Prva delavnica je že za nami. Odšli smo na OŠ Jospia Vandota v Kranjski Gori, kjer smo oblikovali izdelke iz gline.

Postavili smo si vprašanje…. Na kaj nas asociira beseda glina? Takoj pomislimo na zemljo, zdravilo in gnetenje. Pomislimo na stare lončene vrče. Le koliko so jih našli na prastarih najdiščih?

Dotik gline je star kot človeštvo. Zato nam je glina poznana kot mnogostransko zdravilo. Lahko jo pijemo, si z njo razstrupljamo telo, iz nje delamo obkladke in jo oblikujemo. Od sonca, zraka in vode je prejela temeljne življenjske moči. V stiku z glino prebudimo v sebi izvorne kreativne sposobnosti, obenem pa se v nas sprostijo telesne in duševne napetosti, kar ugodno vpliva na psihofizično počutje.

In danes smo si ustvarili tako dopoldne; družabno, sproščujoče in pa terapevtsko obarvano. Modeliranje z glino je namenjeno vsem starostnim skupinam in ni potrebno imeti posebnega znanja.

Zato ni naključje, da je bil na današnji delavnici poudarek na medgeneracijskem druženju. Spletli so se mali nagajivi prsti z izkušenimi dlanmi. Skupaj smo spodbujali domišljijo in ustvarjalnost, izražali smo svoje misli in občutke in se predvsem potrudili, da smo našli prostor za dobro voljo.

Glina torej ni le snov, v kateri je pustil pračlovek prvi odtis, si izdelal vrč, gradil stavbe in v novejšem času rafinirano, kot porcelan, uporabil za najtrše in najostrejše predmete. Glina je nekaj več... glina je sprostitev za telo in dušo.

Kako so stanovalci poistovetili svoje življenje z drevesom, pa si oglejte v spodnjih slikah. Nekatera drevesa so košata in z močnimi koreninami, spet druga pa dišeče jablane. Ja, vse to je življenje. Vsako drevo, ki raste v naravi, je nekaj posebnega in prav tako naši stanovalci.

DSCN5133.JPG
DSCN5134.JPG
DSCN5137.JPG
DSCN5140.JPG
DSCN5142.JPG
DSCN5143.JPG
DSCN5144.JPG
DSCN5145.JPG
DSCN5146.JPG
DSCN5147.JPG
DSCN5148.JPG
DSCN5149.JPG
DSCN5153.JPG
DSCN5156.JPG
DSCN5157.JPG
DSCN5159.JPG
DSCN5162.JPG
DSCN5164.JPG
DSCN5165.JPG
DSCN5169.JPG
DSCN5172.JPG
DSCN5175.JPG

Uradni podatki