Mesto leva

Nazaj

lev1

V sliki in besedi smo tokrat odpotovali v malo, eno izmed najgosteje naseljenih držav sveta – v Singapur. Svoje, šest let dolgo, življenje v mestu leva nam je opisal dr. Ahmed Pašić.

Singapur je ena izmed dvajsetih najmanjših držav na svetu. Na tako majhnem koščku sveta živi več kot 4,2 milijona prebivalcev. Kako na gosto je naseljena nam priča podatek, da na kvadratnem kilometru živi 6.430 ljudi. Spet za primerjavo, v Sloveniji nas na kvadratni kilometer živi le 97. V Singapurju imajo štiri uradne jezike: angleški, malajski, mandarinski, tamilski. Gospod Ahmed nam je povedal tudi legendo, ki govori o nastanku imena Levje mesto.

Legenda pravi, da ime “Singa Pura” ali Levje mesto izhaja iz 14. stoletja, ko je Sri Vijayanski princ na otoku opazil žival, ki je bila podobna levu. Katero žival je dejansko videl nihče ne ve, dejstvo pa je, da v Singapurju nikoli ni bilo levov. A kljub temu se je princ odločil, da mesto poimenuje po kralju živali – levu.

Iz mesta leva se v marcu selimo v deželo, ki ima kar 260 sončnih dni. Ni naključje, da nosi ime »Dežela modrega neba«. Je turistično neodkrita država, kar ji daje poseben čar... Zanimivo? Sledite nam…

lev1
lev2

Uradni podatki