Mednarodni dan starejših

Nazaj

Mednarodni dan starejših se po svetu obeležuje že od leta 1990.  Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 1.oktober za Mednarodni dan starejših z namenom opozoriti na odnos do starejših in na njihov položaj v družbi. Ta dan je priložnost, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o starejšem prebivalstvu. 

Z izrazom »starejši« poimenujemo osebe, ki so že dopolnile 65 let. Po zadnjih statističnih podatkih je bilo ob koncu leta 2012 17,1 % prebivalcev Slovenije starih več kot 64 let.  Vsaka tretja oseba je živela sama in bila izpostavljena revščini. Okoli 1600 oseb je bilo delovno aktivnih. Napovedujejo, da se bo starostna sestava prebivalstva Slovenije v naslednjih 50 letih zelo spremenila. Leta 2010 so osebe, stare več kot 64 let, predstavljale 16,5 % prebivalstva, do leta 2060 naj bi se ta delež povzpel že na 31,6 %, torej bo že vsak tretji prebivalec  star več kot 64 let (Statistični urad Slovenije, 2013).

V Domu Viharnik se zavedamo, da s kakovostnim življenjem ohranjajo naši stanovalci svojo samostojnost. Z vključevanjem v aktivnosti in dogodke, ki jih prirejamo, pa so še socialno in kulturno povezani z zunanjim okoljem.

Psiholog Vid Pečjak poudarja velik pomen dela za starejšega človeka. Če je starejši zaposlen, je motiviran in se počuti koristnega. Trudimo se, da vsakega stanovalca obravnavamo individualno in zanj poiščemo aktivnost, ki mu polepša vsakdan. Želimo si, da bi se stanovalci kljub starosti, bolezni dobro počutili in bili aktivni. Predvsem pa, da ne bi izgubili občutka potrebnosti in pripadnosti.

V slovenskem prostoru, tako kot v Evropi, dan starostnikov obeležujemo s festivali za tretje življenjsko obdobje. Letošnji festival poteka pod krovnim sloganom »Vsi smo ena generacija!«, saj želi poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, ki smo med seboj povezane in soodvisne. Festivala se bo mo udeležili tudi mi. Predstavili se bomo s kratkim filmom, zloženkami in seveda z umetnijami, ki so nastajale pod spretnimi prsti naših stanovalcev tekom celega leta.

Ker tudi mi prepisujemo velik pomen medgeneracijskemu druženju, smo na Mednarodni dan starejših našim stanovalcem priredili kulturni program. Nastopil bo mešani pevski zbor Odmev Kranjska Gora in naši najmlajši prijatelji iz vrtca Kranjska Gora. Ni lepšega od pogleda na otroško razigranost.

Ja, prav vsi mi, mlajša, srednja in starejša generacija, tvorimo družbeno celoto. Brez starejše generacije ne bi bilo temeljev, ki so jih postavili, ne kulturne dediščine in tudi praznovanja današnjega dne ne. Naj bo Mednarodni dan starejših prilika, da starejši generaciji povemo, kako dragoceni so za nas ter se jim zahvalimo za vse nasvete in modrosti, ki jih delijo z nami.

LIchtenberg pravi, da nas nič ne postara bolj, kot neprestana misel, da se staramo. Naj citiramo še La Rochefoucauld, ki pa pravi, da se le redki ljudje znajo starati. V Domu Viharnik se znamo, tako stanovalci kot zaposleni, z iskrami v očeh in odprtih rok.

Vsem starejšim pa vse lepo ob njihovem prazniku!

Kolektiv Doma Viharnik

Uradni podatki