Literarna ura: Most besed

Nazaj

DSCN3168.JPG

Naše drugo srečanje v domu Viharnik je imelo zanimivo temo : POKLICI. Devetošolci so letos pred pomembno odločitvijo – za kateri poklic se bodo odločili, kaj bi v življenju radi delali, katero šolo bodo zato izbrali.

Gospe v Viharniku imajo svojo poklicno pot že za seboj. V zelo zanimivem klepetu so se tako prepletale izkušnje in modrosti s sanjami in željami.

V uvodu sem prebrala slovensko ljudsko pravljico Pšenica, najlepši klas. Govori o krutem kralju, ki je dal pomoriti vse stare ljudi in sinu, ki je svojega očeta raje skril, kot da bi ga umoril. Nato mu je oče s svojimi modrostmi pomagal rešiti tri uganke, ki jih je kralj zastavil vsem mladeničem dežele. S tem je tudi kralj spoznal, kako so starejši ljudje koristni, saj imajo bogate izkušnje, veliko modrosti in znanja iz svojega življenja. Pravljica je bila vsem zelo všeč.

Nato je vsak učenec zastavil uganko o svojem poklicu. Gospe so z zanimanje reševale in ugibale. Učenci so predstavili poklice: pilot, vzgojiteljica, veterinarka, igralka, učitelj geografije, mikrobiolog, modna oblikovalka, oblikovalka, babica. Ob tem so gospe zanimivo pripovedovale o svojih spominih, povezanim s poklici. Tako smo izvedeli za:

- zanimivo potepanje po ZDA,

- težko življenje v internatu,

- onemogočanje izbire poklica zaradi pomanjkanja denarja,

- svojih izkušnjah z učitelji,

- njihova močna ali šibka področja (risanje, matematika …),

- vožnjah z letali,

- odnos do umetnosti,

- njihov okus o filmskih igralkah,

- njihove izkušnje z veterinarji itd.

Na koncu so učenci z gospemi posneli »selfije«. Srečanje smo končali s sladkanjem in malinovcem in se domenili, da se bomo v decembru pogovarjali o LJUBEZNI.

Zapisala Katarina Kejžar

DSCN3168.JPG
DSCN3172.JPG
DSCN3173.JPG
DSCN3180.JPG

Uradni podatki