Kulturna mavrica

Nazaj

IMG_6068.JPG

Ponovno so nas združili glasba, ples in dobra volja. 

Zaključek dneva je bil pester in nastopi, vsi po vrsti, so očarali in začarali. Našemu vabilu sta se odzvali dve kulturni društvi z Jesenic: makedonsko kulturno društvo Ilinden ter bošnjaško kulturno društvo Biser, z veseljem pa se je odzvala tudi Folklorna skupina Ragl`ce iz blejskega kulturnega društva.

Makedonija je država, ki ima bogato kulturno in naravno dediščino. Velja za geopolitično strateško točko, ki je že v preteklosti povezovala zahod z Bližnjim vzhodom. Ravno zaradi te strateške geografske pozicije je v preteklosti postala privlačna za mnoge osvajalne pohode. Skozi deželo Aleksandra Velikega so nas urne pete brhkih mladenk in postavnih fantov v mislih ponesle po reki Vardar, zatavali in spomnili smo se tudi lepot Ohridskega jezera. Neučakanost in nestrpnost sta bili poplačani v trenutku, ko se je zaslišala glasba in so dekelta in fantje iz skupine Ilinden zavzeli prostor.

Zasedba, ki se nam je predstavila kot naslednja, je posebna zato, ker skupaj šteje najmanj let. V okviru društva aktivno delujejo štiri folklorne skupine, ena glasbena in ena plesna, pevski zbor, nogometna in šahovska sekcija, redno pa izvajajo tudi likovne delavnice. Bošnjaško kulturno društvo Biser je izvedlo tudi več humanitarnih prireditev,  leta 2004 pa je prejelo občinsko plaketo za kulturo občine Jesenice, kar je največje priznanje občine na tem področju. V letu 2013 so vodstvo prevzeli mladi ljudje z novimi idejami, ki jih uresničujejo s pomočjo izkušenih starejših članov. Kako znanje prehaja iz roda v rod, so nam pokazali njihovi najmlajši člani. 

Otroška folklorna skupina Ragl`ce prihaja iz Kulturnega društva Ribno, kjer je folklorna dejavnost živa že vrsto let. V skupini sodelujejo otroci od 7. do 12. leta starosti. Vsako leto pripravijo nov splet, ob katerem, skozi pesmi, plese, uganke, spoznavajo kulturno dediščino Gorenjske. V spletu z naslovom "Nš je boljš od vašga" se otroci bahajo čigav polž je bolj korajžen. Tem igricam ni nikoli ne kraja ne konca. Zapeli so Polžkovo snubitev, Biba leze, si zastavljali uganke in zvijali polža, zaplesali sedmorko, mrzulin in sotiš.

Navdušeni stanovalci in obiskovalci so bili priča čudoviti kulturni mavrici. Ta je povezala srca, obudila nešteto že pozabljenih spominov, nas popeljala v leta brzskrbnega otroštva in v čase, ki jih mnogi izmed nas pogrešamo. Čase pristnih vezi, prijateljstev, in čase, ko pogled na jutrišnji dan ni vzbujal skrbi. Obljubili smo, da bomo skušali pričarati in pisano obarvati še veliko večerov. Zato, da bomo z nestrpnostjo in v pričakovanju zrli v jutrišnji dan.

Iskrena hvala vsem nastopajočim, njihovim mentorjem in staršem, ki jim je mladina lahko v ponos. Srečamo se ponovno na drugem koncu mavrice!

 
IMG_6068.JPG
IMG_6071.JPG
IMG_6077.JPG
IMG_6078.JPG
IMG_6085.JPG
IMG_6086.JPG
IMG_6087.JPG
IMG_6092.JPG
IMG_6096.JPG

Uradni podatki