Kuhinja in delavnica z glino

Nazaj

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske skozi izvajanje projekta Mladi razveseljujemo starejše organizira različna medgeneracijska srečanja v občini Kranjska Gora. 

Letos so k projektu pristopili: OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, OŠ 16. decembra Mojstrana, Dom Viharnik Kranjska Gora ter Društvo upokojencev Kranjska Gora. 

Na Valentinovo, 14.2., so na OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora organizirali ustvarjalno delavnico z glino, kamor so povabili stanovalce Doma Viharnik in člane Društva upokojencev iz Kranjske Gore. Učiteljica Marta Mertelj je na kratko predstavila zgodovino uporabe gline in način dela z glino, saj smo vsi želeli čim prej izdelati naše posodice. Učenci so kot mentorji starejšim pomagali tako z nasveti oblikovanja in dekoracij, kakor s prinašanjem gline in izbire modelov za glinene posode. Mlade in starejše roke so bile v dveh urah izredno spretne, saj so bili rezultati občudovanja vredni. Naše izdelke smo pustili pri ga. Marti Mertelj, ki jih bo glazirala in spekla v peči. Kasneje pa bomo izdelke razstavili v Domu Viharnik. Ob koncu srečanja so na OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora poskrbeli za sprostitev ob prigrizku sadja in piškotov ter požirku kave, čaja in sokov. Med udeleženci prvega srečanja smo imeli kar 80-letno razliko. Ga. Marija Dimnik (93 let) in učenec Jan Luka Pačnik (10 let). 

Pri naboru idej za drugo srečanje so naši stanovalci izrazili željo, da bi pekli pice. Tako so  19.2. učenci iz OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, skupaj z učiteljico Heleno Smolej, obiskali Viharnik. Razdelili smo se v tri skupine, kjer smo lahko preizkusili svoje kuharske sposobnosti. V vsaki skupini smo naredili po 2 pici. Učenci so bili veseli svojega kosila, stanovalcem pa smo ponudili občutek, da so zopet v svoji kuhinji. Nekateri so namreč po dolgem času zopet skuhali nekaj sami. Ob okusni malici smo se pogovarjali o starih časih v šoli in novostih današnjih dni. Med drugim pa so stanovalci po priimkih učencev spoznali, da sedijo skupaj s potomci svojih prijateljev iz mladih dni. 

Organizirana srečanja predstavljajo veliko več kot zgolj preprosta druženja brez pomena. Učenci ob srečanjih spoznavajo, da so upokojenci še vedno polni humorja, iskrivih misli in znanja. Z njimi gradijo spoštljiv odnos ter se učijo sprejemati starost in drugačnost. Prav tako pa učenci s svojo mladostjo in neposrednostjo pomenijo upokojencem stik s svetom, ki se odvija izven njihovih domov in ustanov.

V letošnjem letu nas čakata še dve medgeneracijski srečanji, kjer bodo sodelovali  učenci OŠ 16.decembra Mojstrana, stanovalci Doma Viharnik in člani Društva upokojencev Kranjska Gora. Piko na i pa bomo naredili s skupnim izletom vseh  sodelujočih.  

 

Kolegij - pohod v Krnico

Uradni podatki