Gostili smo gospoda Lavrinca

Nazaj

Gostili smo gospoda Jožeta Lavrinca, dietetika, ki bolnikom svetuje, kakšna hrana je za njih najprimernejša in jih uči, kako zdravo živeti.

Zbrali smo se v lepem številu v avli doma, kjer smo nestrpno čakali na nasvete o zdravem prehranjevanju ter o spremembah v starosti, predvsem kar se tiče sestave telesa.  Nekaj koristnih nasvetov o zdravem prehranjevanju smo strnili v naslednjem odstavku.

O zdravi hrani v stroki neradi govorimo, saj je veliko bolj smiselno govoriti o zdravem prehranjevanju. Posegamo lahko namreč po odličnih, kakovostnih živilih, ampak če nimamo ustreznih prehranskih navad, naše prehranjevanje še zdaleč ni zdravo! Pri zdravem prehranjevanju moramo upoštevati štiri načela zdravega prehranjevanja: zmernost, uravnoteženost, pestrost in varnost. Vsekakor je ena pomembnejših navad zajtrkovanje, saj zajtrk je in vedno bo najpomembnejši obrok v dnevu, saj z njim prekinemo 10-12 urno stradanje.  Prav tako je pomembno, da pri pripravi obrokov izkoristimo raznovrstnost ponudbe živil, ki nam jo ponuja mati narava.

Ura predavanja je minila prehitro. Zaključili smo s dejstvom, da staranju ne ubežimo.

Veselimo se že naslednjega srečanja, ki bo 30. oktobra.

Uradni podatki