Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje

Nazaj

Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje

Povabili so nas na Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje, ki ga je priredila Kmetijsko gozdarska zadruga Sava z. o. o. Lesce. Povabilu smo se odzvali z dvema predstavnikoma stanovalcev, vodjo kuhinje in fizioterapevtko. 

Naj povemo nekaj zanimivih dejstev o sadovnjaku Resje, ki nam jih je predstavila strokovnjakinja in vodja sadovnjaka ga. Tatjana Zupan, ing. agr.

Sadovnjak Resje pri Podvinu leži na nadmorski višini 500 metrov s čudovitim razgledom na Karavanke ob magistralni cesti Ljubljana–Jesenice.

Začetki gorenjskega sadjarstva segajo že več kot 300 let nazaj. Sam sadovnjak Resje pa beleži svoj začetek v letu 1960. Danes na območju celotnih 30 ha sadovnjaka rastejo jablane, slive in hruške. Na približno 26 ha je zasajeno okrog 20 vrst jablan integrirane in delno ekološke pridelave, na 1 ha gojijo orehe, zadnji dve leti pa na 2 ha sejejo ajdo vrste Čebelica, ki je avtohtona slovenska vrsta. Iz nje izdelujejo ajdovo moko, ki je močnega okusa.

Jabolka v sadovnjaku Resje pridelujejo na integriran način že več kot 25 let. Zaščitna sredstva za varstvo rastlin uporabljajo samo takrat, ko je to nujno potrebno, pri čemer uporabljajo sredstva, ki manj obremenjujejo okolje in zdravje ljudi. Pri zatiranju škodljivcev pa jim pomagajo njihovi naravni sovražniki, kot so tenčičarice, pikapolonice, ujede, siničke in drugi. V sadovnjaku prevladujejo sorte Zlati delišes, Idared, Jonagold, Pinova, Breaburne in Fuji. Sorti Sirius in Topaz pa sodita med ekološko pridelani vrsti. Znana slovenska sorta se imenuje Majda, kar je zelo razveselilo našo vodjo kuhinje. Ostre podnebne razmere v tem delu Gorenjske poskrbijo za to, da so jabolka bolj odporna, imajo izrazitejši poln okus in so bolj obarvana.  Seveda je narava tista, ki kroji usodo pridelka.

Ni odveč povedati, da so lokalno pridelana jabolka in ostali pridelki zdravi, izdatnejši in dosegljivi. Samo zavedati se moramo, da imamo pravico pa tudi dolžnost po njih poseči. Verjamemo, da bodo tudi v našem domu na jedilniku jabolka iz sadovnjaka Resje.

Obisk smo zaključili zadovoljni. Kako tudi ne, saj smo praktično poskusili, kako so jabolka odlična v obliki jabolčnih zavitkov in pit.

Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje
Dan odprtih vrat sadovnjaka Resje

Uradni podatki