Četrto srečanje Most besed v domu Viharnik

Nazaj

IMG_6994.JPG

Naše januarsko medgeneracijsko srečanje je potekalo v znamenju IGER. Skupaj smo obudili spomine na igre, ki jih današnje generacije mladine večinoma ne poznajo več, včasih pa so zapolnjevale prosti čas brez računalnikov, mobitelov, tv.

Druženje smo začeli z izžrebanjem besede, ki nas bo spremljala vse leto. Gospe so dobile naslednje besede, ki so se jih iskreno razveselile: kapljica, češnja, drevo, zvezdica, vesolje, pogled. Nato smo s skupnimi močmi razvozlali stara imena mesecev v letu in ugotavljali, zakaj se tako imenujejo:
- prosinec – prosinati – posijati skozi (sonce)
- svečan
- sušec
- mali traven
- veliki traven
- rožnik
- mali srpan
- veliki srpan
- kimavec
- listopad
- gruden – gruditi – gristi – grize mraz
 
Gospe Marija, Štefki in Manca so se spomnile prav vseh imen, Marija je zelo nazorno razložila učencem, kaj je srp in kako so ga uporabljali pri obdelavi lanu.
Urica našega druženja se je nadaljevala v sproščenem vzdušju in smehu – ob igranju iger. Osmošolci so bili pri nekaterih igrah prav simpatično nerodni in gospe so jih spodbujale z nasveti. Najbolj smo se zabavali pri igri RISTANC. Učenci so bili pri skakanju, pobiranju in metanju kamna zelo nespretni. Gospa Marija jim je pokazala, kako naj mečejo kamen, saj se je sama veliko igrala to igro. Povedala je, da so oni imeli namesto kamna košček opeke, ki so ga zelo spretno metali v določene prostorčke. Naslednja igra je bila TRDEN MOST.
Drug drugemu smo povedali nekaj IZŠTEVANK. 
Sledile so miselne igre: 
- iskanje besed na črko K
- ugibanje skrite živali, osebe (Gospa Iva si je zamislila Obamo, gospa Štefka pa škofa)
Igrali smo se tudi PANTOMIMO. 
Učenci so predstavili z gibom snežaka, dojenčka, čarovnico, učitelja, gospe so ugibale. 
 
Naše druženje se je kot vedno zaključilo ob klepetu in pogostitvi, ki jo prijazno pripravi gospa Elvisa. Ob odhodu iz doma Viharnik, so mi učenci pripovedovali, kako je to zanje zanimiva izkušnja, kako radi opazujejo in poslušajo gospe, Meta me je vprašala, zakaj je bila gospa Manca tako žalostna … Moji učenci vedno opazijo tudi lične dekoracije v domu.
Učenje empativnosti, kritično opazovanje, poslušanje, premagovanje svojih zadreg, komunikacija s starejšimi, odpravljanje predsodkov – to so veščine, ki se jih učenci učijo ob tovrstnih srečanjih. In kaj dobrega prinašajo taka srečanja gospem, ki se udeležujejo naših druženj. Morda bi jih povprašali …
 
                                                       Katarina Kejžar
 
IMG_6994.JPG
IMG_7001.JPG
IMG_7011.JPG
IMG_7012.JPG
IMG_7015.JPG

Uradni podatki