27. oktober: Svetovni dan delovne terapije

Nazaj

terapija048.JPG

V okviru svetovnega dneva delovne terapije smo našim stanovalcem skozi različne aktivnosti predstavili pomen, namen in cilj delovno - terapevtske obravnave za posameznika.

V sliki in besedi smo predstavili delovno terapijo kot zdravstveno stroko, ki obravnava posameznike, katerih vsakodnevno življenje je ovirano, omejeno ali oteženo zaradi posledic poškodb, bolezni ali motenj v duševnem in telesnem razvoju ali staranja. Delovni terapevt oblikuje aktivnosti in jih uporabi tako, da z njimi vzpostavlja, izboljšuje in vzdržuje čim bolj samostojno delovanje oseb, ki jih obravnava.

Aktivnosti, ki jih izvajamo v Domu in z njimi vplivamo na večanje stanovalčeve samostojnosti na področju skrbi za sebe, dela in produktivnosti ter prostega časa, so:

—- ohranjanje in učenje dnevnih aktivnosti (osebna higiena, oblačenje, slačenje, hranjenje, funkcionalna mobilnost  ),— 

- aplikacija terapevtskih pripomočkov in adaptacija okolja,

gibalne aktivnosti (terapevtska telovadba, aktivnosti za ohranjanje oz. povečanje gibljivosti sklepa, krepitev mišične moči),

- športne aktivnosti (kegljanje, pikado),

 aktivnosti drobnih in terapevtskih tehnik,

 aktivnosti za ohranjanje in izboljšanje kognitivnih sposobnosti ,

-  terapevtske aktivnosti z živalmi,

- gospodinjske aktivnosti (peka, zlaganje perila),

aktivnosti za ohranjanje socialnih stikov (prireditve, nastopi, družabna srečanja, izleti, pikniki, tombola, petje v pevskem zboru, soustvarjanje domskega časopisa)

- aktivnosti za globinsko sproščanje mišic,

medgeneracijsko druženje (obiski otrok iz vrtca, osnovnošolcev in srednješolcev),

sodelovanje s svojci in prostovoljci.

Preko celega dneva so potekale delavnice. Stanovalci so se udeležili aktivnosti za ohranjanje in izboljšanje kognitivnih funkcij in aktivnosti za globinsko sproščanje mišic.

Gospodinjska aktivnost je potekala na skupini Deseti brat. Skupaj smo zavihali rokave in spekli čokoladne navihančke ter pripravili napitek iz mešanega sadja.

Pri aktivnosti drobnih in terapevtskih tehnik smo izdelovali dekoracije za prihajajoči zimski čas.

Naš cilj, predstaviti delovno terapijo in aktivnosti čim večjemu številu stanovalcem na njim razumljiv način, je bil dosežen.

»Stanovalca sprejemamo kot človeka z bogatimi življenjskimi izkušnjami, znanjem in modrostjo. Z veseljem pomagamo najti primerne namenske aktivnosti, katerih cilj je izboljšati psihofizično kondicijo, ki izboljšujejo kakovost  življenja. Skupaj se trudimo, da stanovalci ohranijo kar se da živahne dni v starosti in da lahko svobodno uveljavljajo  svoje osebne interese, sposobnosti in znanja.«

terapija048.JPG
terapija3041.JPG
terapija3048.JPG
terapija3060.JPG
terapija3078.JPG
terapija3084.JPG
terapija3092.JPG
terapija3101.JPG
terapija7034.JPG
terapija7038.JPG
terapija7042.JPG
terapija7061.JPG
terapijađ7035.JPG

Uradni podatki